20150521_094615e6d56702895c77b3688f4a36f5edd0c7
Til utstilling er målet en glatt, fløyelsmyk hud uten urenheter. I denne artikkelen går vi igjennom tips og teknikker for å få huden så glatt og fin som mulig, uten irritasjon og ubehag.

Her er selvfølgelig hverdagsstell, tilskudd og mat like viktig som stellet på selve utstillingsdagen. Tenk helhetlig og vær obs også på hvilke godbiter du gir hunden. Tilskudd med essensielle fettsyrer er også bra for hud og hår.

 

 

 

 

1. Klippe (barbere) med klippemaskin

De aller fleste nakenkinesere har behov for noe fjerning av hår- enten det er fjerning av enkelte spredte hårstrå eller en tettere vekst. Små, hendige klippemaskiner som er støysvake og klipper så det bare blir en liten stubb igjen på 0,1-0,2 mm er det mest populære valget her.

2. Vaske

Etter klipping bør man alltid vaske etterpå. Små hår vil ellers kunne skape irritasjon og kløe.
Hvorfor vaske før barbering med høvel? Da kan produkter du bruker få tid til å virke, og man får en lettere og snillere barbering. Tenkt på at når du vasker en nakenhund så er huden mer likt vår ansiktshud enn kropphuden – om du skal bruke vaske hele hunden med shampo vær nøye med valget!

Shampo:
Bruke en mild sulfatfrie shampos, velg gjerne en med rensende egenskaper for å minimere sjansen for hudirritasjoner. Våre absolutte bestselgere til kines er  Wildwash shampoo for deep cleansing. Denne renser godt uten å tørke ut huden. Siden dne inneholder eteriske oljer, påfør den gjerne på crest, sokker og halebehåring nå, og la den sitte i den tiden du barberer, så får de eteriske oljene tid på virke.

Skrubb: 
En skrubb får bort død hud, og gir en tettere barbering, og mykere hud etterpå.  Man kan kjøpe en ferdiglaget skrubb – eller man kan prøve å lage sin egen. (Tips: Bland brunt sukker og kokosolje for en skrubb som passer de fleste hudtyper.)

3. Barbere

Vi anbefaler at du alltid våtbarberer. Om du lurer på hvorfor, prøv selv å tørrbarbere leggen din med samme antall drag med høvel som det som må til for å barbere hunden. Våtbarbering er både mer behagelig, og gir også mindre sjanse for kviser og hudproblemer i ettertid.

Barbering med foliebarbermaskin: Om mulig anbefaler vi en som kan brukes i vann slik at man lettere får renset huden etterpå.

Barbering med Høvel: Har du en hund med veldig mye kroppshår kan det være en ide å bruke en barberhøvel med 3 blader en runde først – før du evt. bruker en 5-bladet høvel. Tett hårvekst vil lett kunne tette en 5-bladet høvel og den blir da raskt sløv. Barber først medhårs, og skyll av høvelen mellom hvert drag. Kun den siste finishen skal tas mothårs, dette bla. for å unngå inngrodde hår og ekstra irritasjon på huden.

TIPS! Ikke bruk samme høvel (blad) til flere hunder, da fettstoffer og hud kan overføres mellom hundene og resulterer ofte i kviser.

2015-05-10 09.59.37Barberolje:
Naturlige oljer og ingredienser gir huden en beskyttende barriere mot bladene og forhindrer kutt samtidig som de forhindrer kviser og nupper, smører huden og tilfører næring. Kokosolje kan fint brukes til barbering.   Til hunder som er veldig hårete anbefaler vi ikke at man bruker barberolje alene – kombiner med barbersåpe for å unngå at høvelen tetter seg så raskt.

Barbersåpe:
Om man foretrekker å barbere med skum er barbersåpe tingen.

Barberolje og barbersåpe kan også brukes sammen.

Ang. barbering med balsam: Vi er ikke tilhengere av å bruke balsam til barbering, selv om den ofte gir fin gli på høvelen har de fleste ingen rensende egenskaper, og er derfor ikke så egnet til formålet.

Det er viktig å skylle nøye etter man er ferdig med å barbere.

4. Rense

Hvorfor rense huden med hudvann etter at man har barbert? Små hår, fett fra huden som har løsnet kombinert med småirritasjoner i huden og åpne porer skaper lett småkviser og utslett. Er man nøye med rensingen og smøringen etterpå kan man minimere problemer. Uansett hvor nøye man har vært med skylling/vasking etter barbering – om man drar over med en bomullspad med hudvann etterpå vil man oppdage at det fortsatt finnes bittesmå hår og annen skitt på bomullspad’en. Prøv en gang og vi er ganske overbevist om at du vil fortsette med denne delen av stellerutinen!

Har man en hund med veldig ømfintlig eller også uren hud som har en tendens til å få kviser etter barbering er etterrensing absolutt avgjørende!

 

5. Tilføre fuktighet:

Etter hunden er ferdig barbert og hunden er renset bør man påføre litt fuktighetskrem for å fukte og lindre.
Velg en tilpasset din hunds hudtype, uten parfyme og ingredienser som vil tette porer eller irritere huden. Mange bodylotions/kremer inneholder ingredienser som tetter porene, da dette ofte ikke er et problem for vår kroppshud.
Bivokskremen er veldig egnet.